מהי הומיאופתיה? ומהי רמדי הומיאופתית?
הומיאופתיה היא שיטת טיפול וריפוי טבעית שהתגלתה ופותחה על-ידי רופא, כימאי ומתורגמן גרמני בשם סמואל האנמן לפני כ-220 שנה. בשיטה זו נעשה שימוש בחומרים שונים, מעולמות החי הצומח והדומם, שעוברים תהליך מיוחד- שנקרא פוטנטיזציה- והופכים להיות רמדיס.
רמדיס הן התרופות ההומיאופתיות, או הכלים הטיפוליים בהומיאופתיה שבכוחן להשפיע על האדם ולסייע בהשבת החולי למצב של בריאות.
ישנן מאות רמדיס שונות. תפקידו של המטפל בהומיאופתיה הוא לבחור את הרמדי הנכונה והמתאימה ביותר לאדם אותו הוא מבקש לרפא.
על פי התיאוריה ההומיאופתית, לגוף שלנו יש מערכת כוחות טבעית, שנקראת גם VITAL FORCE או בקיצור VF ותפקידה לשמור על האדם באיזון ובבריאות תקינה. זאת אומרת, כשה-VF מזהה איום על הבריאות הוא פועל על-מנת למגר את האיום ולהשיב בריאות על כנה. על-פי-רוב ה-VF מצליח להתמודד עם כל מיני מצבים וסיטואציות ולשמר בריאות. כמו למשל, ה-VF יעזור למערכת העיכול לקדם שלשול לאחר אכילת אוכל מקולקל, לגרום לשיעול כשמשהו חוסם את דרכי הנשימה, לעלות את חום הגוף כדי שמערכת החיסון תהיה פעילה ואפקטיבית בהשמדת פולשים כמו בקטריות ווירוסים, ועוד ועוד. כמו בפאן הפיזי גם בפאן הרגשי, כך ה-VF, יגביר את הקול הפנימי שאומר ש’הכול יהיה בסדר’ ברגעי משבר, יעזור לנפש לומר לעצמה שמדובר רק בחלום רע עם התעוררות מסיוט, ויזכיר לאח הבכור שאימא תבלה אתו אחרי שהתינוק ילך לישון… למעשה, על-פי הגישה ההומיאופתית, כל ההתמודדויות של האדם בדומה לדוגמאות הנ”ל נובעות מפעילותו המורכבת והנסתרת של ה-VF.
אפשר להכביר עוד במילים על תפקודי ה-VF אך ככל הנראה נישאר עם שאלות ותהיות גדולות באשר להוויתו ונוכחותו, כשם שאנו תוהים רבות על מהותו של הקיום-יקום שאנו חלק ממנו. אולי זה המקום לציין שאת ה-VF ניתן להקביל למונחים אחרים כמו ה-צ’י ברפואה הסינית, הפראנה ביוגה, ההילה בטיפולי הילינג או הרייקי ועוד ועוד. כמעט בכל תורה או גישה טיפולית הוליסטית יש מונח המבטא את כוח החיים שעוזר לשמר את האורגניזם באיזון ובבריאות – ישות אנרגטית שלא בהכרח ניתנת לצפייה ישירה באמצעות העיניים שלנו.
אך מה קורה כשאיזון מופר וה-VF לא מצליח להשלים את משימתו ולשמור על איזון? אז ישנה סטייה מבריאות ובמילים אחרות מופיע חולי. חולי בא לידיי ביטוי בסימנים וסימפטומים שמשקפים אותו. אם נעמוד על אותם סימנים וסימפטומים ונעקוב אחריהם, ניקח בחשבון את אילו הברורים והמשמעותיים ביותר, ואת אילו המיוחדים ביותר, נקבל תמונת מצב כלשהי. תמונת המצב הזו, היא התמונה אשר בעבורה יחפש ההומיאופת למטופל את הרמדי המתאימה לו. תפקידה של הרמדי ההומיאופתית הוא לגרות את ה-VF באופן מסוים וספציפי על-מנת שישוב למלא את תפקידו כהלכה – ישוב לשמור את האורגניזם באיזון ובבריאות – ובעצם ישיב את החולי למצב של בריאות. מכאן שתפקידה של הרמדי להשפיע על ה-VF והוא זה שאחראי לכל השאר…
תפקידו של ההומיאופת הוא לבחור את הרמדי המדויקת והמתאימה ביותר לאדם בו הוא מטפל. ישנם כמה עקרונות בולטים שמייחדים ומבדלים את הגישה ההומיאופתית משאר הגישות הטיפוליות, עקרונות על פיהם בוחרים את הרמדי המתאימה, בין השלושה החשובים ביותר הם:
1. דומה בדומה ירפא 2. כוליות הסימפטומים 3. אינדיבידואליות
1. דומה בדומה ירפא – פירושו של דבר שיש להתאים לאדם החולה רמדי הומיאופתית שתגרום לאדם בריא אחר לפתח את אותם הסימפטומים מהם סובל האדם החולה בו רוצים לטפל. אסביר על-ידי דוגמא, אישה הסובלת מכאבי ראש כרוניים, שלשולי בוקר ועצבות עמוקה- עליה לקבל רמדי שתגרום לאישה בריאה אחרת לפתח כאבי ראש כרוניים, שלשולי בוקר ועצבות עמוקה באם תיקח אותה ואינה סובלת מאותם הסימפטומים במצבה הרגיל.
2. כוליות הסימפטומים – יש לבחור את הרמדי המתאימה מתוך התבוננות באדם ובתמונת החולי כיחידה שלמה אחת. יש להעריך את האדם על כל חלקיו, על כל האיברים, המערכות ותפקודיהם. זאת אומרת שיש לקחת בחשבון בו-זמנית את מערכת השלד והשריר, מערכת הדם, העיכול והשתן, כמו גם את מערכת המין, החיסון וההורמונים. בנוסף יש להעריך גם את מאפייני הגוף הכלליים כמו: התיאבון, מצב הרוח, מצב הנפש והמצב המנטלי באופן כללי. עוד מתייחסים גם לאיכות השינה, החלומות, אופי עבודתו של האדם, מידת הלחץ בה הוא נתון, המשפחה והיחסים שבתוכה, ומערכות יחסים משמעותיות אחרות, סביבת המגורים, חשיפה לחומרים מזיקים אם ישנה, רגישות לקור, לחום, נטייה להזעה, דפוסי חשיבה, הרגלי החיים (כמו דיאטה, עישון, שתייה), ספורט, תחביבים ועוד ועוד.
3. אינדיבידואליות – כאשר מטפלים באדם הזקוק לריפוי יש לקחת בחשבון שכל מקרה לגופו. אי אפשר להשוות מיגרנה אחת לשנייה, או כאב בטן אחד לאחר, ולא כל אדם שייגש לטיפול בגלל חרדות או דיכאון יקבל את אותה הרמדי. יכול להיות מצב בו שלוש נשים שונות מגיעות לטיפול בגלל תופעות לוואי של שימוש בגלולות למניעת היריון, וכל אחת מהן תקבל רמדי אחרת… ויכול להיות מקרה בו שלוש נשים שונות מגיעות לטיפול בגלל מצבים שונים, האחת בגלל דיכאון ארוך טווח, השניה בגלל כאבי ראש כרוניים והשלישית בגלל צרבות וכולן יקבלו את אותה הרמדי. יש לבחון כל מקרה לגופו, לקחת בחשבון את הנסיבות המיוחדות של האדם ושל הרקע לחולי שלו. למעשה, ההומיאופת מבקש להתאים רמדי לאדם הספציפי העומד מולי ולא למחלה ממנה הוא סובל. למשל, יחפש רמדי לרותי שסובלת מדלקות חוזרות בדרכי השתן, ולא לדלקות שלה, או רמדי ליונתן הסובל מחרדת בחינות ולא לחרדת הבחינות של יונתן וכד’.
באופן תיאורטי, ככל שהרמדי הנבחרת דומה יותר לתמונת החולי שבאה לידיי ביטוי אצל האדם האדם, וככל שהיא נותנת מענה לסימפטומים רבים יותר ברבדים פיזיים, מנטליים וכלליים, כך עולה הסיכוי שהאדם ייעזר ברמדי, מצבו ילך וישתפר בהדרגה ואט אט החולי יושב לבריאות.